HANHANA, KÖKLÜ BİR ANKARA İLÇESİNİN KÜLTÜR DERGİSİ

Ankara ismi çok sık geçen, ona nisbetle bilinmeyen bir şehirdir. Başkenttir, Türkiye’nin ikinci büyük şehri/ilidir. Buna karşılık, en fazla Ankara lâfzını kullananlar bile bu şehri hakkıyla tanımaz.

07 Eylül 2020 Pazartesi 09:57

Ankara böyledir de ya ilçeleri? Eskinin mamur kasabaları, tiftiğin Ankara’ya has olduğu zamanların, tarihi yolların kervanlarla dolduğu günlerin kazaları: Batıya doğru Zîr, Bâlâ, Beypazarı, Nallıhan… Doğuya doğru gidilirse Kalecik ve Keskin.

Bugün bu şehirlerden adı en fazla bilineni Beypazarı olmalıdır. Beypazarı, tarihî varlığını değerlendirerek kendini tanıttı. Bâlâ, Nallıhan, Kalecik gölgede kaldı. Sanki Kalecik Ankara’nın doğusunda olmaktan ötürü daha fazla gölgededir.

Kalecikle ilgili ansiklopedik bilgiler birkaç satırdan ibarettir. İşte bu birkaç satırlık bilgileri genişletmek için gayret eden, emek sarfeden himmet sahipleri bir dergi çıkarıyorlar: Hanhana.

Kaleder, Kalecikliler Derneği adına Şahin Önal tarafından yayınlanan derginin yazı işleri müdürü de Seyit Yurttaş. Yeni yayınlanan 5. Sayısı da şimdi gözden ırak kalmış bir kasabanın derin kültürünü tanımak için güzel bir kaynak.

Bu sayıda son devir Osmanlı sivil mimarisinin güzel örneklerinden Devranlar konağı kapak konusu yapılmış. Mimar Seyit Yurttaş, belki de son demlerini yaşayan bir buçuk asırlık konağı kâğıt üzerinde olsun hatırlatacak güzel bir yazı kaleme almış. Ola ki, bu yazıda dile getirildiği üzere bir himmet eli değer de bu mimari güzellik yaşamaya devam eder.

Dergideki yazılar tarih, mimari, edebiyat, folklor, yemek kültürü alanlarında ilgi çekici metinler. Kalecikli, tohum ıslahçısı prof. Ahmet Tamkoç’la söyleşi gerçekten dikkat çekici. Tohum ıslahı zor ve zahmetli bir iş, Ahmet Hoca, kendi adına tescilli fiğ, bezelye gibi tohumlar ıslah etmiş.

Dergideki diğer yazılar:

Seyit Yurtdaş: Kalecik Devranlar konağı.

Muzaffer Şahin: Kayıp altınlarımıza ne oldu.

Avni Gümüş: Kalecik. (Şiir)

Osman Kaya: Merekteki tarih.

Yusuf İpekli: Cızıya gel cızıya. Güzel Kalecik (şiir).

Seyit Yurtdaş: Yalım köyünün 108 yıllık çınarı Ayşe teyze ile söyleşi.

Muzaffer Şahin: Yalımköylü bir Allah dostu, Ümmet Oğlu Mehmed Efendi.

Kalecik kına ilahisi.

Volkan Üçkaya: Meşran’ın ziyneti Kalecik sarısı. Ayvanın donurşağı.

İbrahim Sunal: Kalecik yemekleri.

Bu sayıda D. Mehmet Doğan’ın 2019 ekiminde TYB yönetiminin Kalecik ziyareti ile ilgili bir yazısı da yer alıyor. (hanhanadergisi@gmail.com)

Türkiye Yazarlar Birliğinin web sayfasından alıntıdır.


HANHANA, KÖKLÜ BİR ANKARA İLÇESİNİN KÜLTÜR DERGİSİ

Yorumlar