KALECİK İLÇEMİZE ÖZGÜ YEMEKLER

Kalecik Yöresel Yemekler-


Çemen Tiriti

Malzemeler : Toz Çemen, İki Kaşık Un, Kalecik Ekmeği, Yağ, Salça, Kıyma, Yumurta

Yapılışı : Yağ, salça, kıyma ve yumurta karıştırılılarak kavrulur. Üzerine yeteri kadar su eklenip bir çorba kaşığı çemen tozu, iki kaşık un ilave edilerek topaklanmaması için kaynayana kadar karıştırılır. Önceden tepsiye doğranıp dizilen Kalecik Ekmeğinin üzerine dökülür ve tepsi ile servis yapılır. (Varsa tahta kaşık ile yenilir) Afiyet olsun :
Not : Bu yemeğin antibiyotik etkisi gösterdiğide söylenir.


Fıt Fıt (Tava Aşı)

Malzemeler : yağ, soğan, salça, kıyma, nane, maydoınoz, ince bulgur

Yapılışı : Yağ iritip içine soğan salça konulup kavrulur. Üzerine bulgur, nane, kıyma, maydonoz ilave edilip biraz daha kavrulur. Kavrulma işleminden sonra üzerine sıcak su ilave edilerek üzeri suyun çekilip göz göz olunca kadar ocakta tutulur. Göz göz olunca ocaktan indirilip dinlendirilir ve servis yapılır. Afiyet olsun.


Kıkırdaklı Tutmaç Hamuru

Malzemeler : Un, Yağ, Salça, Yoğurt, Sarımsak

Yapılışı : Una su karıştırılarak kulak memesi kıvamında hamur oluncaya kadar yoğrulur. Oklava ile açılarak küçük küçük kareler şeklinde kesilir. Kesilen hamurun bir kısmı ayrılır. Geri kalan hamur sıcak suda haşlanır, kısa bir süre dinlendikten sonra üzerine sarımsaklı yoğurt dökülür. Bir kısmı ayrılan kare şeklindeki hamur eritilen yağda pembeleşinceye kadar kavrulur ve yoğurdu sarımsağın üzerine ekilerek servise sürülür. Afiyet olsun.


Lap Lap Hamuru

Malzemeler : Un, Yumurta

Sos İçin :Teryağı, Salça, Pul Biber Kıyma Yoğurt

Yapılışı : Un, su ile kulak memesinden biraz daha sert yoğrulur. Hamur yoğrulurken içine bir tane yumurta kırılır. Yoğrulan hamur oklava ile açılıp orta büyüklükte kare kare kesilir. Tencere ile kaynatılan tuzluı suyun içine atılıp beş dk kaynatılır ve suyu süzülür. Hamurun biraz kıvam alması için soğuk suya salınıp tekrardan süzülür. Terayağ, salça, pul biber, kıyma yumurta ile kavrulup suyu süzülen hamurun üzerine dökülür ve servis yapılır. Afiyet Olsun


Toyga Çorbası

Malzemeler : Un, yoğurt, yumurta, haşlanmış nohut, haşlanmış yarma

Sosu İçin: Sosu için yağ salça nane kekik

Yapılışı : Un yoğurt ve yumurta ile karıştırılıp çırpılır. Üzerine soğuk su eklenir. Ocağa konur. İçine haşlanmış nohut ve haşlanmış yarma ilave edilip, kaynayana kadar karıştırılır. Kaynayınca yağ, salça, nane ve kekik ile kavrulur sos yapılır. Hazırlanan sos çorbanın üzerine dökülür. Üzerine bir miktar daha el ile nane eklenir ve servis yapılır. Afiyet olsun.


Yogurtlu Tirit

Malzemeler : Un, Sıvı Yağ Ev Ekmeği

Sosu İçin: Tereyağ Kuru Kıyma, Salça, Pul Biber, Kekik, Sarımsak ve yoğurt

Yapılışı : Un sıvı yağ ile pembeleşene kadar kavrulur. Su İlave edilerek topaklaşmamasını engellemek için koyulaşıncaya kadar karıştırılır. Tepsinin içine Kalecik'i Mahalel fırınından pişmiş ev ekmeği doğranıp döşenir. Önceden hazırlann bulamaç ev ekmeğinin üzerine dökülür. Sarımsaklar dövülüp yoğurt ile karıştırılarak tepsiye dökülür. Başka bir kapta tereyağ eritip salça ile karıştırılıp kuru kıyma, pul biberi ve kekik ilave edilerek sos yapılır. Sarımsaklı yoğurdun üzerinde gezdirilir. Üzeri maydonoz ile süslenip servis edilir Afiyet olsun.


Kalecik Ekmeği

Malzemeler :

Yapılışı :


Kalecik Cervizli Çöreği

Malzemeler :

Yapılışı :


Kalecik Kasnak Böreği

Malzemeler :

Yapılışı :


Kaynak : Hanhana Dergisi,
Kaynak : Fatma KARABUDAK (Halil İbrahim Kızı, 1949, Çandır), Hikmet ERDAMAR (İbrahim / Fatma Kızı, 1933, Kalecik), Suna ERDAMAR (Akkuzulu)

Yorumlar