KALECİK KARASI ÜZÜMÜ

Kalecik ilçesine özgü bir meyve bitkisi “Kalecik Karası” adıyla bilinen üzüm türüdür. Kalecik Karası, Kızılırmak vadisinin Ankara ili Kalecik ilçesi sınırları içinde yetiştirilen, yöresel koşullarda gösterdiği performansı ile ülkemizin önemli bir üzüm çeşididir. Bitki dikildikten sonra 3 yıl içinde üzüm vermeye başlar. 1 dekar alandan yaklaşık 1 ton ürün alınınabilir, uzumler yine Kalecik ilçemize özgü pekmez toprağı ile karistirilarak pekmez yapiminda da kullanilir. Üretilen üzümlerimizden uzum suyu, şıra ve sirke yapımında da kullanılmaktadır.

İlçe topraklarının kızılırmak vadisi ve ve mikro klima özelliğinden dolayı toprağın bir bolumu kahverengi veya kırmızı- kahverengi topraklardan oluşur. Kalecik Karasının kendine özgü bileşimi bol miktarda kalsiyum içeren bu toprak türünden kaynaklanır. Bu topraklar kendine göre iklimsel özellik gösteren bölgelerden oluşur. İlçeyi boydan boya geçen Kızılırmak nehrinin oluşturduğu özel mikro-klima, bu toprak özellikleri ile birleşerek Kalecik Karasının ülkenin en önemli uzumu özelliği kazanmasına neden olur.

Son yillarda yapılan çalışmalar ve yeni sistem bağlar oluşturuldu. Dikilen bu bağlarda sadece Kalecik Karası Üzümü değil aynı zaman da sofralık, hasandede, sungurlu vb üzüm çeşitleri de yetiştirmeye başlandı. Kalecik doğa güzelliklerinin yani sıra son zamanlarda yapılan Uludere barajının katmış olduğu sulama havzası ve dikilen sistem bağlar sayesinde yemyeşil bir görünümün kazandı.

Kalecik Haber Kalecik Karasi Üzümü Resim Galerisini ziyaret etmeyi unutmayın.

KALECİK KARASI ÜZÜMÜ

Yorumlar