KALECİK TARİHİNE IŞIK TUTAN TÜRBELER

Kazancı Baba Türbesi :

Kazancı Baba Türbesi Ahi Kemal Mahallesi'ndedir. Kare plânlıdır olup taş ve tuğla malzeme ile inşa edilmiştir. Osmanlı İmparatoru Fatih Sultan Mehmed'in Tüfekçi başısı ve bir Rufai Şeyhi olan Kazancıbaba'ya ait olduğu söylenmektedir. Türbenin 15. yüzyıla ait olduğu sanılmaktadır. Üst kısmı yuvarlaktır. Gövdedeki dört sivri kemer kubbeyi taşırlar. Pencereleri yuvarlak kemerlidir. Çatısı piramit külahlı ve kiremit kaplıdır. Kapısının üstü sivri kemerlidir. Kapısı tahtadan yapılmıştır ve üzerinde oyma olarak yapılmış süsler vardır. Türbe 1969 yılında tamirat görmüş ve ön tarafına kare şeklinde bir oda ilave edilmiştir.

Alışoğlu Türbesi Türbe : Kale mahallesindedir. Horasan'dan gelen ve bir Nakşibendî Şeyhi olan Alışoğlu'na ait olduğu söylenmektedir.8 Dikdörtgen plânlı basit bir yapıdır. Kerpiçten yapılmıştır. İki tane odası vardır. İkinci odada üç tane Sanduka bulunmaktadır.

Davut Dede Türbesi : Türbe İstasyon Caddesi üzerinde Şenyurt mahallesindedir. Ne zaman inşa edildiği belli değildir. Bakımı ve tamiratı halk tarafından yapılmaktadır. Dokuzlar Türbesi Hakkında Genel Bilgi: Dokuzlar Türbesinde yatan şahıslar meşhur olmamasına rağmen yöre halkı tarafından ulu kişiler sayılıp ziyaret edilmektedir. Türbede medfun şahıslardan birinin Seyyid olduğu bilinmektedir.

Dokuzlar Türbesinin Genel Durumu: Türbe eğimli bir arazi üzerine oturmuş olup, dikdörtgen planlıdır. Kerpiçten inşa edilen türbe eğimli çatıyla örtülüdür. Türbede dokuz sanduka bulunmaktadır. Türbe Koruma Kurulu kararıyla 1981 yılında 1.Derece Anıt Eser olarak tescillenmiştir. KALECİK TARİHİNE IŞIK TUTAN TÜRBELER

Yorumlar