TARIHE IŞIK TUTAN EVLER

Eski Kalecik evleri mimari, iç düzeni ve süslemeleri ile Türk mimarisinin en seçkin örnekleridir. Dolap kapakları, tavan ve raflardaki ağaç oymacılığı Türk oymacılık san’atının şaheserleridir. Fakat bu evler yok denecek kadar azalmıştır. Eski san’at eserleri bugün yerini beton yığınlarına bırakmıştır.

Cephe özellikler

İki katlı yapının beden duvarları zemin katta ahşap hatıllı moloz taş örgü, birinci kat ahşap karkas arası kerpiç dolgu ile inşa edilmiştir. Sokakla ilişkisi doğrudandır. Simetrik bir yapıdır.

İçmekan özellikleri

Birbirinden bağımsız üç ev olarak kullanılmaktadır. Yapının tüm döşemeleri ahşap kirişlemedir. Üst kata ahşap bir merdiven ile çıkılmaktadır. Tavanı çıtalı ahşap kaplı olup, kare tavan göbeği mevcuttur. Odalarda ocak nişi vardır.

Hemem hemen ilçemizin dört bir yanında görebileceğiniz muhteşem güzellikte tarihi evleri bulunmaktadır. Önümüzdeki yıllarda Kalecik Belediye Başkanlığınca yapılması planlanan bir proje ile Kalecik Evleri tıpkı Beypazarı ve Safranbolu evleri gibi restore edilerek değer haline getirilecek. 

Yapilacak bu çalışmalar ile ilçemizin turizmine katkı sağlaması bekleniyor. Kalecik ilçemizin evlerinin yanında bir çok tarihi güzelliğe daha ev sahipliği yapıyor Ilcemizi ziyaret etmeyi unutmayın. 

Kalecik Tarihi Evleri

Yorumlar